Logeren bij de boswachter op de Sallandse Heuvelrug

Even een weekendje de rust opzoeken van het mooie Salland? Ik kan het je aanraden! Dit voorjaar wandelde ik de Sallandse Zandloper, een wandelroute van zo’n 45 kilometer van Nijverdal op de Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel. Een mooie route die prima in 2 of 3 dagen gewandeld kan worden, gecombineerd met mooie campings.

De eerste dag wandel ik van Nijverdal naar Natuurkampeerterrein Twilhaar van Staatsbosbeheer. Een klein stukje wandelen, waarbij er al zoveel moois te zien is, maar daarover in een volgende blog meer. Onder de indruk van de natuurpracht van de Sallandse Heuvelrug, kom ik aan op de plek waar ik vanavond mijn tentje op ga zetten.

Natuurkampeerterreinen

Zoek je rust, ruimte en ben je graag buiten? Dan moet je zeker gaan kamperen op één van de 132 Natuurkampeerterreinen in Nederland. De terreinen liggen in de mooiste omgevingen, zijn kleinschalig maar met grote kampeerplaatsen, speciaal voor natuurliefhebbers en rustzoekers, hebben eenvoudige voorzieningen en vaak een kampvuurplaats, ze zijn kindvriendelijk en duurzaam. Om te mogen kamperen op een Natuurkampeerterrein, moet je een Natuurkampeerkaart hebben, deze vind je in het Groene Boekje waar alle terreinen in staan.

Kamperen op Twilhaar

Bij aankomst zie ik al een aantal gasten op het terrein staan, zij hebben gekozen voor een rustig plekje in één van de nissen. Ik zet mijn tentje op langs de rand van het grote veld, niet ver van een picknicktafel en de kampvuurplek. Mijn tentje staat snel, tijd om wat hout te sprokkelen voor een bescheiden kampvuurtje vanavond.

Natuurkampeerterrein Twilhaar Nijverdal - Sallandse Zandloper

Natuurkampeerterrein Twilhaar, met op de achtergrond het informatiepaneel waar je je moet inschrijven

 

Omgeving Natuurkampeerterrein Twilhaar Bijverdal - Sallandse Zandloper

De omgeving van de camping is prachtig

 

Al snel dwaal ik door de omliggende bossen, spot ik een grote bonte specht en schiet er een ree weg over het pad. Ik geniet van de invallende avond en bereid aan de picknicktafel een warme maaltijd. Inmiddels zijn er 2 gezinnen aangekomen, de meisjes fietsen vrolijk over het veld terwijl de ouders druk zijn het kampement op te bouwen. Opvallend is hoe snel je contact maakt op een Natuurkampeerterrein. Terwijl ik de informatie aan het lezen ben bij de ingang, maak ik kennis met Gideon en Marina, die mij uitnodigen om later die avond een wijntje te komen drinken. Zo wordt het nog een gezellige en late avond.

De volgende ochtend word ik al vroeg wakker van de vele vogels. Ik pak mijn spulletjes weer in, smul van een heerlijk ontbijt en ga weer op pad, terug naar de route en verder door over de Sallandse Zandloper.

Praktische informatie

Om te mogen overnachten op Natuurkampeerterrein Twilhaar, moet je in het bezit zijn van een Natuurkampeerkaart, deze vind je achterin het Groene boekje dat jaarlijks uitgegeven wordt. Je koopt het Groen Boekje eenvoudig online, bij de ANWB of één van de verkoopadressen. Op Natuurkampeerterrein Twilhaar is geen receptie, enkel een informatiebord met een ‘IJzeren Hein’ waar inschrijfformulieren in liggen. Betalen gaat via een automatische incasso.

Het sanitair is eenvoudig, maar schoon. Er is warm water en je hebt geen muntjes nodig voor de douche. In de omgeving zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden. Niet ver van de camping ligt Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, dat zeker het bezoeken waard is.

Voorzieningen Natuurkampeerterrein Twilhaar Nijverdal

Het toiletgebouw is eenvoudig, maar schoon

 

Buitencentrum Staatsbosbeheer Sallandse Heuvelrug - Sallandse Zandloper

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is zeker het bezoeken waard

 

Natuurkampeerterrein Twilhaar ligt vlakbij de Almelose weg (N35), helaas hoor je het vrachtverkeer goed.

Ondanks de verkeersgeluiden, vond ik Twilhaar een heerlijke plek om te verblijven! Wat is jouw favoriete Natuurkampeerterrein?

Op uitnodiging van Salland Marketing wandelde ik de Sallandse Zandloper en verbleef ik op Twilhaar. Bovenstaande mening is mijn eerlijke en oprechte mening. 

Wil je meer kampeerinspiratie? Lees dan zeker deze blogs:

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat een prachtige omgeving, vooral het uitkijktpunt waarbij je heide, bossen en die paarse bloemen tegenkomt. Ik wist niet dat je op deze originele manier ook kon overnachten. Heel leuk!

  • Wat een prachtig gebied! Ik zou hier graag eens zelf wandelen, lijkt me top!

  • Jammer van de snelweg, toen ik je stuk aan het lezen was kreeg ik al zin om hier ook te gaan kamperen en lekker te gaan wandelen ?

    Op het moment is mijn favoriete natuurcamping ‘Het Veerse Gat’ een camping van Staatsbosbeheer in Zeeland.

  • Dat is bij Veere inderdaad 🙂 Als je zin hebt in strandwandelingen dan raad ik je deze camping zeker aan. Het plaatsje zelf is ook erg leuk om te bezoeken.