Wandelen over the Golden Path in Tsjechië

Onlangs heb ik een prachtig wandelgebied ontdekt in het noorden van Tsjechië, het Boheems Paradijs. Wat een pareltje! Prachtige bossen, indrukwekkende rotsformaties, mooie doorkijkjes en imposante kastelen en burchten. Dit gebied is niet voor niets uitgeroepen tot Unesco Geopark. Dwars door dit mooie gebied loopt Zlatá Stezka ofwel the Golden Path, een wandelroute van 118 kilometer die je de mooiste plekjes van deze regio laat zien. Dit jaar bestaat de wandelroute 70 jaar, een mooi moment om een gedeelte van deze route te wandelen.

The Golden Path loopt van Mladá Boleslav naar Jičin. De wandelroute is opgedeeld in 7 etappes variërend van 12 tot 26,5 kilometer. De route is prima te wandelen aan de hand van kaart, gps en de markering, die bestaat uit 3 strepen wit, rood, wit onder elkaar. Ik wandel drie stukken van de route, bij Hrubá Skála, Malá Skála en Jičin om zo een goede indruk te krijgen van deze wandelroute. Ik neem je mee in woord, maar vooral in beeld!

Zlatá Stezka wandelen

Mijn wekker gaat vroeg, want ik wil de zon op zien komen boven het Boheems Paradijs. Vanuit Hotel kasteel Hrubá Skála heb je prachtig uitzicht over het dal en de bijzondere rotsformaties. Ik besluit een van de vele uitzichtpunten op te zoeken op de rotsen, voordat ik aan de route start. De rotsformaties zijn miljoenen jaren geleden ontstaan toen het Boheems platform overspoeld werd door een subtropische zee. Een combinatie van afzetting van sedimenten, tektonische bewegingen en erosie hebben gezorgd voor deze bijzonder gevormde rotsformaties.

Kloof

Kasteel Hruba Skala

The Golden Path

Foto: Bianca Kramer van Food Travel Photography

De wandeling naar het uitzichtpunt begint met een afdaling naar de voet van de enorme rotsformaties. Ieder moment verwacht ik de elfjes en trollen uit de droomvlucht te zien, zo mooi is het hier. Na de kloof is het even pittig klimmen over trappen en steile paadjes naar het uitzichtpunt, maar de inspanning wordt beloond. De zon is net opgekomen en werpt een zacht licht over de bijzonder gevormde rotsen en op kasteel Hrubá Skála, terwijl de mistflarden nog in het dal hangen. In de verte ligt de burchtruïne Trosky met de kenmerkende torens Baba en Panna. Als je deze ruïne ziet, weet je dat je in het Boheems Paradijs bent.

Na de mooie zonsopkomst gaat de route verder richting het Bukovina Arboretum. Hier staan 35 verschillende soorten bomen, voornamelijk uit Noord-Amerika. De verzameling wordt beschouwd als een van de oudste en een van de eerste experimentele gebieden waar Noord-Amerikaanse boomsoorten in Midden-Europa werden geplant.

Herfst in Tsjechie

De band met uitzicht

Wandelen the golden path

Onderweg kom ik meerdere families tegen die paddenstoelen aan het plukken zijn. Gewapend met mandjes trekken ze door het bos op zoek naar de juiste paddenstoelen om die later thuis te verwerken. Het is een traditie hier en ze maken er echt een uitje van.

Wandelpad the golden trailHet tweede deel van the Golden Path dat ik wandel heeft weer een heel ander karakter. Klimmend vanuit Malá Skála tussen enorme bomen door naar de top van de berg word ik eerst verrast met een prachtig uitzicht over het dal en de rivier Jizera die door Malá Skála stroomt. Het pad stijgt verder tot ik over een bergkam wandel met links en rechts tussen de bomen door prachtige uitzichten. Het lijkt hier net een filmdecor met restanten van burchten uit vervlogen tijden. De herfst doet langzaam zijn intrede en met een heerlijk zonnetje is het perfect wandelweer. Deze pittige etappe brengt me bij ruïne van Kasteel Frýdstejn, waar ik even op adem kom van de wandeling.

Naast de prachtige natuur waar deze wandelroute doorheen loopt, kom je ook geregeld door stille dorpjes en kleurrijke stadjes, zoals Jičin. Hier bezoek ik leuke winkeltjes met streekproducten, brand ik een kaarsje in de prachtige kerk en doe ik me tegoed aan een heerlijke traditionele Tsjechische maaltijd. Nu ik geproefd heb van deze mooie wandeling, ben ik benieuwd naar de rest van the Golden Path. Volgend jaar terug naar Tsjechië?

Kasteel ruine

Wegwijzer

Jicin plein

Wil je meer informatie over deze prachtige wandelroute? Check dan deze Engelstalige site met de etappes, kaarten en GPS-tracks van de Golden Path.

Op deze website staat de route aangegeven: https://en.mapy.cz/turisticka?x=15.1250867&y=50.5284992&z=11&source=base&id=2175036

Meer info over de etappes (In Tsjechisch): http://www.marekp.cz/zlata-stezka-ceskeho-raje

Het boekje van de Zlata Stezka is deze: https://www.cesky-raj.info/en/about-region/information-material/the-golden-trail-of-bohemian-paradise.html. Dit boekje kun je krijgen bij de lokale infocentra.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met CzechTourism. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn eigen mening en ervaring.

Meer lezen over mijn wandelingen in het buitenland? Kijk dan verder:

Wandelen The Golden Path Tsjechië

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Dat ziet er me een fenomenale wandeling uit.

 • Mooi hoor.

 • Met stip het mooiste gebied vsn Tsjechie. Tsjechen houden zelf ook van wandelen (en mountainbiken). Daarom zijn de routes daar ook zo goed gemarkeerd.

 • Mooi verslag! Zo te lezen gaan we deze route beslist een keer “doen”, Tsjechie is een wandelland bij uitstek! Je kunt er echt overal routes volgen.
  Wij hebben vier lange afstandsroutes gelopen in dit mooie land.Voor de verslagen: zie onze website
  https://www.oranginas.nl/
  hans

 • Hoi Wanda, Wij hebben ook ontdekt dat Tsjechië ideaal is voor wandelaars. Twee jaar geleden liepen we de berghuttentocht op de grens tussen Tsjechië en Polen. Een echte aanrader!

 • Dit is inderdaad een prachtig gebied, We hebben meerdere lange dagen rondgedoold door verschillende gebieden in deze streek. Wanda je moet zeker nog eens terug naar dit gebied want de wandelingen die je gemaakt hebt zijn wel heel kort en geven maar beperkt een indruk.

 • Dit is inderdaad een prachtig gebied en verdiend uitgebreidere aandacht dan dit blog. We hebben meerdere dagen rondgedoold op verschillende plekken in deze streek. Wanda je hebt twee keer een wandeling gemaakt van een uurtje. Dit kan beter.