Wandeling: Van kerkpaden en een kapel (rondwandeling)
Afstand: 14 km
Startpunt: R.K. Kerk, Dorpsstraat Chaam

Het Brabantse land is voor mij nog redelijk onontdekt. Daar moet maar eens verandering in komen. En zo trok ik naar Chaam om de ANWB wandeling “Van kerkpaden en een kapel” te gaan wandelen. Dit keer ga ik niet alleen op pad. Ik heb de lezers van mijn blog uitgenodigd om mee te wandelen. Bij de kerk in Chaam staan daarom acht wandelaars op mij te wachten. Al kletsend gaan we aan de wandel.

Wandeling rond Chaam

Chaam is niet echt een heel aantrekkelijk plaatsje als je het mij vraagt. Gelukkig bevinden we ons na een stuk door een woonwijk ineens op een mooi pad dat door de akker loopt. Het smalle pad dat we volgen is een van de oude kerkenpaden die nog te vinden zijn rond Chaam. Het is heerlijk rustig terwijl we langs “Het Broek”, een gebied van Natuurmonumenten wandelen. Er loopt een aantrekkelijk pad het vochtige natuurgebied in. Onze route gaat echter rechtdoor, richting de Ulvenhoutse Bossen. Een lange brede zandweg leidt ons door de bossen en brengt ons bij het gehucht Geersbroek. De picknicktafel die aangegeven staat in de route bestaat niet meer, dus zoeken we een plekje in het gras om te lunchen.

 

Wandelen met lezers rond Chaam

Een gezellige groep om mee te wandelen

 

Broek Natuurmonumenten Chaam

“Het Broek” een vochtig natuurgebied met kleine beekjes.

 

Onderweg zien we in een paardenwei een vreemd object staan. Een driepoot met een grote bal, een net en een omgekeerde wespenvanger. We speculeren over wat het kan zijn. Betsie zet een hulplijn in en even later horen we dat het een horzelvanger is. Zo hebben de paarden minder last van deze gemene steekvliegen.

Deze wandeling biedt erg veel afwisseling. Het ene moment loop je door het bos, om vervolgens weer een gehucht te doorkruisen of tussen de akkers te lopen. Het gedeelte langs Landgoed Hondsdonk en de Strijbeekseheide (die ik verwarde met de Stabeekseheide, oeps…) vind ik het mooiste stuk van de route. Bij het Langven houden we een korte rust. Vroeger lagen er nog veel meer vennen in dit gebied, maar door de verkoop van de grond aan boeren zijn de vennen ontgonnen en is het nu vruchtbare landbouwgrond.

Smal wandelpad Chaam

Mooie paden door de bossen bij Chaam

 

Wandelaars bij Chaam

De Hortensia’s bloeien weelderig langs de weg

 

Het wandelen maakt ons dorstig. Wanneer we bij Ginderdoor aankomen, worden we verrast met een mooi boerenterras. Op het boerderijterras Toontje Schoen schenken ze bier van de dorpsbrouwerij van Chaam “Pimpelmeesch”. Op de bierkaart staan onder andere “Vurige non”, “Blonde snol” en “Schoentje”, helaas lust ik geen bier en bestelde ik een glaasje rosé. Mijn mede-wandelaars waren erg te spreken over de Vurige Non.

 

Lees ook: Wandelen in Noord-Brabant

 

Toontje Schoen

Gezellig boerderijterras Toontje Schoen

 

Kapel Chaam

Kapel Onze Lieve Vrouw Ter Sneeuw

 

De laatste twee kilometer gaan ook weer over oude kerkenpaden terug naar Chaam. Ook zien we nu eindelijk dé Kapel Onze Lieve Vrouw Ter Sneeuw, Deze afwisselende wandeling van 14 kilometer geeft een mooi beeld van het Brabantse Land. We nemen bij de dorpskerk afscheid van elkaar en onderweg naar huis bedenk ik me dat ik toch vaker naar het Brabantse af moet reizen.

Heb jij een tip voor een mooie route in Brabant?

Wil je meer wandelinspiratie? Lees dan zeker deze blogs:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Mooi verslag van een wandeling uit mijn Brabant. Wil je de parel van alle wandeling in Brabant lopen, moet je echt eens langs de Dommel wandelen. Bijvoorbeeld tussen Boxtel en Den Bosch of van Sint-Oedenrode naar Eindien, mijn achtertuin. En na afloop in de plaatselijke kroeg tegenover de kerk ‘nabuurten’.

  • Op zoek naar medewandelaars en hun avonturen ben ik hier geland. Graag meegekeken, wandelen in NL is beslist mooi. Mss tot ziens? kijk gerust eens op mijn blog. Grtjs

  • Ha Wanda,
    Heb je ook routebeschrijvingen van de wandeltochten die je maakt? (Knooppunten?)

  • Wandelen op de Strijbeekse heide is prachtig bv het smokkelpad lopen. Ongeveer 8 km route. En na afloop wat drinken bij het Smokkelaartje.
    Maar er zijn nog veel meer routes te lopen op de heide. Je loopt tot in België zelfs.