Wandeling De mooiste eilandwandeling: Marken (rondwandeling)
Afstand 13 km
Startpunt Parkeerplaats Kruisbaakweg Marken

Hollandse wolkenluchten drijven over, de wind bolt de zeilen van de Loungeklipper op, we zetten koers naar Marken. Zodra ik voet aan wal zet word ik bevangen door het schattige haventje en de houten huisjes op dit schiereiland. Marken is nog geen 3 vierkante kilometer groot, wat ervoor zorgt dat je het eiland makkelijk rond kunt wandelen. In het haventje is het een drukte van jewelste met toeristen die per bus aangevoerd worden en per boot weer vertrekken. De toeristen komen vaak niet verder dan de haven, de klompenboer en de kerkenbuurt. De rondwandeling die ik ga maken gelukkig wel, in 13 kilometer zie ik (bijna) alles van dit idyllische schiereiland.

loungeklipper

Zeilen met de Loungeklipper over het Markermeer

 

haven-marken

De altijd drukke haven van Marken

Wandeling op Marken

Zodra ik een schier- of voormalig eiland bezoek gaat de wandelgids “de mooiste eilandwandelingen van Nederland” mee. In deze gids staan 18 wandelroutes om heerlijk uit te waaien. De wandeling op Marken start bij de parkeerplaats waar iedere toerist zijn auto achter moet laten. Maar je kunt de route op ieder ander willekeurig punt oppikken wanneer je net als ik met de boot aankomt.

De drukke haven met de vele toeristen laat ik snel achter me om over de dijk langs de Gouwzee richting de noordpunt van het schiereiland te wandelen. Aan de ene kant de polder met koeien en schapen en aan de andere kant het bruisende water. De wind waait door mijn haren en ik ben alle drukte van het haventje alweer vergeten. Ik stap stevig door tegen de wind in.

koeien-marken

Wandelen over de dijk met uitzicht op de koeien

Over de Bukdijk en weer terug

Het noordelijkste puntje van Marken is de Bukdijk. Deze dijk van twee kilometer lang is een bijzonder stukje natuur. Met aan beide kanten het woelende water wandel je over een smal pad door een geweldig stukje natuur. Honderden vogels vliegen over, op het water varen de zeilboten langzaam voorbij, de struiken ruisen en ik voel me helemaal tot rust komen. Na twee kilometer kondigt een lichtbaken het einde van de dijk aan. Vanaf hier is het hemelsbreed nog geen kilometer naar Volendam, alleen het Markermeer zorgt ervoor dat ik daar niet heen kan (en nee ik ben geen fan van water, dus zwemmen is geen optie ;-)). De wandeling terug over de Bukdijk is alles behalve saai.

bukdijk-wandelen-marken

De Bukdijk moet je echt niet overslaan tijdens een rondje Marken

 

natuur-op-bukdijk-marken

De Bukdijk is een smal, maar staat vol mooie planten en bloemen

Het Paard van Marken

Een uur later ben ik weer op hetzelfde punt en zet ik mijn rondje Marken voort, op naar het Paard van Marken. Onderweg verbaas ik mij over de jaren ’70 nieuwbouwwijk langs het water. Zo idyllisch als het dorp is, zo enorm steekt dit af. De route over de dijk is soms wat eentonig, ik ben nou eenmaal geen liefhebber van eindeloze vergezichten en vooral niet dat ik kan zien waar ik over een uur ongeveer loop. Toch is de tocht naar het Paard van Marken het meer dan waard. Deze vuurtoren leek vroeger veel op een paard, zo komt hij aan zijn bijnaam. Inmiddels is het paard omgebouwd en lijkt het in niets meer op een paard. Wel is het een prachtige vuurtoren die nog altijd in dienst is als baken voor de scheepvaart op het Markermeer.

paard-van-marken

Het paard van Marken

Wandelen tussen de huisjes op de werven

Het volgende hoogtepunt van de wandeling zijn de werven. Deze terpen zijn in de 14e eeuw ontstaan toen de in de 13e eeuw aangelegde dijken op Marken hun beste tijd hadden gehad. Om droge voeten te houden, bouwden de Markers hun huizen op werven. De wandeling gaat door de Rozewerf, waar ijsbrekers ‘s winters de dijk en huizen moeten beschermen tegen het kruiende ijs. Op deze mooie zonnige dag kan ik me niet voorstellen dat het ijs zo’n bedreiging kan zijn, maar de Markers vertellen mij dat ik maar eens terug moet komen als het zover is.

buurtschap-rozenwerf

Buurtschap Rozenwerf met de ijsbrekers

 

schuurtje

Zelfs de schuurtjes hebben de Markerlook

Kleine straatjes in het dorp

Vanaf de Rozewerf wandel ik terug naar het dorp om door de kleine straatjes, langs de houten huisjes te wandelen naar het schattige museum. In het museum zit één van de laatste dames die nog dagelijks in originele klederdracht loopt. Het museum geeft een kijkje in het vroegere leven op Marken en vertelt het verhaal over de watersnoodramp die in 1916 plaatsvond.

wandeling op marken

In de straatjes van Marken kun je heerlijk ronddolen

 

Ik heb enorm genoten van deze wandeling op Marken. In het begin dacht ik nog de Bukdijk over te slaan, want wie gaat er nou twee kilometer heen en weer terug lopen over een rechte dijk. Maar ik ben blij dat ik de Bukdijk toch bewandeld heb. Na 13 kilometer ben ik heerlijk uitgewaaid, is mijn hoofd leeg en ben ik volledig opgeladen.

 

cover-de-mooiste-eilandwandelingen-van-nederland-klein

Mooiste Eilandwandelingen van Nederland

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

€ 14,95

 

Wil je meer wandelinspiratie? Lees dan zeker deze blogs:

 

Ik bezocht Marken op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland en ging later terug om de wandeling op Marken te wandelen.

(€) – Dit bericht bevat affiliatelinks.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Leuk om te zien. Ik heb al weleens gekeken naar een nachtje slapen hier, dat lijkt me wel speciaal. Jammer van die nieuwbouw, dat snap ik dan zelf nooit op dit soort bijzondere plekjes.

   • Ik heb een keer in de haven van Marken geslapen op een b&b boot. Dat was echt geweldig! Zeker een aanrader. En na een uur of zes zijn alle dagjesmenseb weg. Heerlijk rustig!

 • Lijkt me een leuke wandeling voor een dagje uit(waaien), ga ik onthouden !!

 • Een mooi en uitnodigend verhaal! Ik heb de Bukdijk enkele maanden geleden helaas wel overgeslagen. Moet het allemaal nog maar een keertje overdoen. Een nachtje Hof van Marken is een aanrader Ivonne.

 • Prachtig blog. Krijg helemaal zin om deze wandeltocht ook te maken.

 • Goh, ik dacht dat Marken iets groter was 3 vierkante km. Moet er toch echt weer eens naar toe, de laatste keer is alweer zo lang geleden! 🙂 Mooi geschreven blog, 13 km is ook een mooie afstand en de wandeling lijkt me ook lekker divers.

 • Een tijdje terug las ik ook al eens een artikel over Marken. Wat is het daar prachtig! Ik zet het op de lijst voor volgend jaar zomer! 😀

 • Afgelopen zomer was ik in Volendam en hebben we toch voor de combinatie met Zaanse schans gekozen in plaats van Marken. Als ik dit zo lees hebben we de verkeerde keuze gemaakt. De foto’s zijn ook prachtig een klein paradijsje in het Markermeer!

 • Fijne plek om lekker te wandelen! Doe ik te weinig in eigen land.

 • Dank voor de tip om de Bukdijk niet over te slaan! Dé plek om écht tot rust te komen en te genieten van het geluid van het kabbelend water. Het was een fijne zaterdag op Marken.