Wandelen in de Friese Wouden met de izi.TRAVEL app

Wandeling Bûtenfjild (rondwandeling)
Afstand 19 km
Startpunt Bushalte De Stins, Veenwouden

Wandelen in Friesland is heerlijk! De Friese Wouden waren voor mij tot voor kort onbekend terrein. Ik was dan ook heel blij toen ik uitgenodigd werd voor een bloggersweekend pm te wandelen in de Friese Wouden. Het hele weekend stond voor mij in het teken van wandelen en lekker kamperen op Camping De Wedze in Twijzel.

Wandelen in natuurgebied Bûtenfild

Kaart wandelen Friese Wouden

Op 15 minuten rijden van de camping ligt natuurgebied Bûtenfjild. Hier maak ik aan de hand van de izi.TRAVEL app een lange wandeling van 19 kilometer die ik op knip in 2 dagen. Naast de app kun je bij verschillende toeristische ondernemers in dit gebied gratis een handig kaartje krijgen waar de route ook op ingetekend is.

Ooit was Bûtenfjild een uitgestrekt veengebied waar in de 15e eeuw turf gewonnen werd. Zo ontstond een landschap met plassen, poelen en graslanden. Gelukkig is een groot deel van dit gebied ontsnapt aan de ontginning en kunnen we nu genieten van een prachtig natuurgebied dat heel veel vogels trekt.

 

Wandelen aan de hand van streekverhalen

De wandeling start in Veenwoude bij de Schierstins. Tijdens de wandeling zijn verschillende luisterpunten opgenomen. Zo krijg je een aantal van de vele volksverhalen te horen uit deze streek aan de hand van waar je je bevindt.

Stins Veenwouden

 

Vlinder

 

Al snel laat ik de bebouwing van Veenwouden achter me en loop ik over een lang fietspad, in de volksmond ook wel de Goddeloze Singel genoemd. Vroeger was dit een belangrijke handelsweg tussen verschillende kloosters. Het weidse uitzicht is precies wat ik van Friesland had verwacht. Uitgestrekte graslanden afgewisseld met veel water. Aan het eind van het lange fietspad start een laarzenpad, een rondwandeling van ca. 5 km speciaal voor kinderen. Omdat mijn wandeling al 19 km is,besluit ik door te wandelen.

 

Over grasdijken en langs water

Ongeveer halverwege de wandeling laat ik het asfalt achter me en wandel ik over een mooie grasdijk langs het water. Een paar kano’s glijden rechts van mij geruisloos voorbij, terwijl de schapen links zich voor mij uit de voeten maken. Ik kom bij een bijzonder kunstzinnig bankje en besluit even op adem te komen en van de stilte te genieten. Behalve de schapen, hoor ik helemaal niets, heerlijk!

Wandelbankje Friese Wouden

 

Schaapjes Bjutenfild Friese Wouden

 

Verder op mijn route verbaas ik mij over de vele vlinders in libelle, het wemelt ervan! De graspaden zijn prima onderhouden en leiden mij door het prachtige natuurgebied. Verderop stuit ik op een paar zwerfkeien. Iets verderop, bij een monument lees ik dat deze keien in de IJstijd zijn meegevoerd vanuit Scandinavië. Hoe bijzonder is dat!

Terwijl ik even stilsta bij dit geologische wonder, word ik aangestaard door een groep Exmoor pony’s die hier ingezet worden voor de begrazing. Blijft altijd spannend om zo tussen de paarden te staan, maar ze blijven mooi op afstand.

Lees ook: Nieuw streekpad Noardlike Fryske Wâlden

 

Bouwput

 

Bouwput bruggetje

 

Uitkijken over de Sippen-Finnen

De wandeling loopt door naar de Sippen-Finnen, een eiland dat alleen per trek-pontje bereikbaar is. Vanaf de uitzichtheuvel heb je een prachtig zicht over dit eiland en constateer ik dat het zeker de moeite waard is om dit een keer te bezoeken. Echter wandel ik nu door over een slingerend fietspad tussen de weilanden door, terug naar Veenwouden.

Bruggetje Butenfjild

 

Deze lange wandeling door het mooie Bûtenfjild is absoluut de moeite waard. Zeker in het voorjaar, wanneer de vogels volop aanwezig zijn in de gebied. Het is een afwisselende route door een bijzonder stukje natuur. De verhalen vanuit de app zijn een hele leuke aanvulling, je krijgt zo een beeld van wat hier vroeger speelde. Ik ben wederom verrast door de veelzijdigheid van het Friese land.

Wil je meer inspiratie over wandelen in de Friese Wouden? Kijk dan op deze pagina voor wandelroutes en leuke tips.

Ik bezocht De Friese Wouden op uitnodiging van Stichting Regiomarketing Toerisme Noordoost Friesland en Toeristisch Netwerk de Friese Wouden. 

Meer lezen over de wandelingen die ik maakte in Friesland:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.