De juiste wandelrugzak kiezen

Welke rugzak moet ik kopen voor mijn wandeling? Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Er is heel veel keuze in wandelrugzakken en ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om de juiste keuze te maken.

Ik heb inmiddels een hele verzameling rugzakken in alle soorten en maten getest. Ik deel graag mijn kennis en ervaring zodat jij de juiste rugzak kunt aanschaffen.

Wanneer je een wandelrugzak wilt kopen, is het belangrijk om eerst na te denken waar je de rugzak voor gaat gebruiken. Voor een dagwandeling heb je een hele andere rugzak nodig dan wanneer je een meerdaagse trektocht gaat maken.

 

Dagwandeling: rugzak van 10 tot 30 liter

wandelrugzak dagtocht

De ideale rugzak voor een dagwandeling is niet te groot, maar ook niet te klein. Over het algemeen neem je niet super veel mee wanneer je een dag gaat wandelen. Een dagrugzak moet groot genoeg zijn voor wat eten, drinken, regenpak, EHBO-setje en andere spullen die je mee wilt nemen. Zorg ervoor dat je extra ruimte in je dagrugzak hebt, zodat je, wanneer je het warm hebt, je jas of trui kwijt kan.

Weekendwandeling: rugzak van 30-45 liter

Wandelrugzak weekendtocht

Foto: Ronald Hoogendoorn

Wanneer je een weekend gaat wandelen en blijft overnachten in een Bed & Breakfast of hotel, dan is een rugzak tussen de 30 en 45 liter een uitkomst. Dit formaat rugzak wordt ook wel een tourrugzak genoemd. In dit type rugzakken kun je eten, drinken, kleding, een kleine slaapzak, toiletspullen nog veel meer kwijt.

Ben je heel zuinig met de hoeveelheid spullen die je meeneemt, dan kun je er zelfs een meerdaagse trektocht mee lopen. Zo wandelde ik de Camino Frances met de Thule AllTrail 45 liter.

 

Meerdaagse trektocht: rugzak van 50 tot 75 liter

wandelrugzak voor een trektochtEen trekkingrugzak of backpack is ideaal wanneer je heel veel bagage mee moet nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een meerdaagse trektocht met je tentje gaat maken of gaat backpacken in het buitenland. Dit formaat rugzak heeft zeeën van ruimte om alles mee te nemen wat je nodig hebt voor een meerdaagse wandeling: eten en drinken, tent, slaapmat, slaapzak, brander, brandstof, kook- en eetgerei, handdoeken, kleding, EHBO-set, toiletspullen en nog meer.

Waar moet je op letten als je een rugzak koopt?

Zoals je ziet is er voor iedere wandeling een passende rugzak. Echter zijn er veel verschillende varianten te koop, met verschillende rugsystemen, verstelmogelijkheden en materiaalgebruik. Daarom is het erg belangrijk om naar een outdoorspeciaalzaak te gaan en je goed te laten adviseren, verschillende rugzakken te passen en goed te bedenken welke mogelijkheden je nieuwe rugzak moet hebben.

 

Afbeelding van rugtas met tekst Hoe kies je de juiste wandelrugzak

Een aantal dingen om over na te denken voor je een nieuwe wandelrugzak gaat kopen zijn:

 1. Wil je gebruikmaken van drinkflessen of een geïntegreerd drinksysteem?

  Er zijn rugzakken op de markt met een geïntegreerd drinkwatersysteem. Hou er wel rekening mee dat je de waterzak nog apart moet aanschaffen.

 2. Welke opbergmogelijkheden zijn belangrijk voor je?

  Hoeveel opbergvakjes wil je hebben. Neem je bijvoorbeeld wandelstokken mee die je makkelijk wilt kunnen wegstoppen wanneer je ze niet gebruikt? Heb je veel kleine spulletjes die je apart wilt opbergen of wil je je waterflessen makkelijk aan de zijkant willen wegstoppen? Bedenk dit voordat je op zoek gaat naar een wandelrugzak.

 3. Wil je een geïntegreerde regenhoes?

  Veel wandeltassen zijn niet waterdicht. Tegenwoordig worden ze vaak wel geleverd met een geïntegreerde regenhoes. Mocht deze er niet bij zitten, dan kun je hem los kopen.

 4. Is een heupband voor jou belangrijk?

  De tourrugzakken en trekkingrugzakken zijn standaard uitgevoerd met een heupband. Door de heupband te gebruiken rust het grootste gedeelte van het gewicht op je heupen in plaats van op je schouders. Heb je snel last van je schouders? Dan is een heupband ook aan te raden bij een dagrugzak.

Bewaar deze tips op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments