Wandelen is leuk! Ga je mee?
Wandeling Kromme Rijnpad
Afstand 29 km (in 10 etappes van 1,5 tot 4 km)
Startpunt Ledig Erf, Utrecht
Eindpunt Haven, Wijk bij Duurstede

Inmiddels heb ik al 9 mooiste wandelingen in 9 provincies gemaakt. Deze maand was het tijd voor wandeling nummer 10, de mooiste wandeling van Utrecht. Berend de Jonge liet mij weten dat ik absoluut het Kromme Rijnpad eens moest wandelen van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Deze route werd in oktober uitgeroepen tot leukste wandelroute van Midden-Nederland. Reden genoeg om op pad te gaan vanuit Utrecht

Leukste wandelroute van Midden-Nederland 2015 - Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad is uitgeroepen tot leukste wandelroute van 2015

 

Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad loopt van Utrecht naar Wijk bij Duurstede in 29 kilometer en is opgedeeld in 10 etappes van 1,5 tot 4 kilometer. Ik heb de gids van het Kromme Rijnpad hier gedownload, maar je kunt hem ook kopen bij het VVV in Wijk bij Duurstede.

De gids geeft naast de routebeschrijving en een overzichtskaart, ook informatie over de geschiedenis van de Kromme Rijn, van de Romeinse tijd tot de Nieuw Hollandse Waterlinie. Maar ook de huidige visie op waterbeheer wordt toegelicht. En er staan interessante kijkpunten in die je niet mag missen.

De route is goed gemarkeerd, dus ook zonder gids prima te lopen. De wandeling start op het Ledig Erf in Utrecht en volgt grotendeels het jaagpad langs de Kromme Rijn. Ik kies ervoor om etappe 1 tot en met 7 te lopen, van Utrecht naar Cothen.

Ik start mijn route niet bij het Ledig Erf, maar op het station. Via Hoog Catharijne, de Mariaplaats en de Zadelstraat loop ik op de Dom af. Vandaag heb ik geen tijd om deze te beklimmen, maar ik heb begrepen dat dat absoluut de moeite waard is. Net voor de Dom, sla ik rechtsaf en wandel langs de Oude Gracht naar het Ledig Erf. Daar zie ik op de Kromme Rijnbrug een klein informatiepaneel over het pad.

Oude Gracht - Kromme Rijnpad

Oude Gracht Utrecht

 

Start - Kromme Rijnpad

Informatiepaneel Kromme Rijnpad bij Ledig Erf

 

Utrecht - Kromme Rijnpad

Kromme Rijn bij Utrecht

 

Ik wandel de weg rechts langs het water in, dat al snel overgaat in een smal jaagpad dat mij de stad uit voert langs groenstroken en een park.

Een jaagpad of trekpad (ook trekweg) is een pad langs een kanaal of rivier dat vroeger werd gebruikt om schepen, gewoonlijk vrachtschepen, als de wind niet gunstig was, vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd, vandaar de naam. Gewoonlijk gebeurde dit door een paard met begeleider. Ook werden wel dagloners en andere losse arbeiders voor het jagen ingehuurd, deed de schipper het zelf of liet hij het vrouw en kinderen doen. Trekschuiten werden altijd gejaagd.

Bron: Wikipedia

Langs het jaagpad staat een Rolpaal, vroeger werden deze gebruikt om de trekschuiten met een paard de bocht door te trekken. Leuk dat ze deze hebben teruggeplaatst om de wandelaars te informeren.

Het Kromme Rijnpad komt langs het Landgoed Amelisweerd, waar je een bezoek kunt brengen aan het bezoekerscentrum met horeca gelegenheid. Ik wandel nog even door en pak later mijn rust op een bankje langs de Kromme Rijn. De landhuizen die hier staan zijn indrukwekkend. Dit stuk van de route is erg populair bij wandelaars en hardlopers, het is dan ook drukker dan ik had verwacht, maar het is niet storend.

Amelisweerd - - Kromme Rijnpad

Zicht op de brug naar Amelisweerd

 

Brug Amelisweerd - Kromme Rijnpad

Doorkijkje bij de brug van Amelisweerd

 

Rhijnauwen - Kromme Rijnpad

Rhijnauwen

 

De route loopt verder langs Rhijnauwen naar Bunnik toe. De herfst is al ver gevorderd en de meeste bomen hebben hun blad laten vallen. Nu de winter zijn intrede maakt, vind ik weinig paddenstoelen meer langs het pad. Al lopend door de ritselende bladeren bedenk ik mij dat het toch weer een prachtige herfst was met veel mooie wandeldagen.

De Kromme Rijn stroomt langzaam verder, in het veld langs het pad staat een groep ganzen te grazen. Verderop staat een visser, bij navraag blijkt hij nog niet veel gevangen te hebben. Maar dat is ook niet nodig laat hij mij weten, hij staat hier met name omdat het zo heerlijk rustig is. En dat kan ik wel beamen. Het rustig stromende water, de ganzen en de eendjes, de ruisende bomen, het is heerlijk genieten van de rust.

Bij Bunnik besluit ik een korte rust in te lassen. Nu het wat kouder wordt, heb ik weer thee mee genomen. Met een warme kop thee en een broodje zit ik even te mijmeren over hoe druk het hier vroeger moet zijn geweest met de trekschuiten. Een natte neus van een hond haalt mij uit mijn gedachten. De baas verontschuldigd zich, ik geef de hond een aai over zijn bol en ze wandelen weer verder.

Voor mij is het ook weer tijd om verder te gaan. Er volgt een iets minder interessant stuk, achterlangs een industrieterrein. Maar nadat de route onder de A12 is doorgegaan, volgt er weer een mooi stuk langs Odijk. Met uitzicht over de weilanden, hier en daar een boerderijtje en het ruisende riet is het echt genieten!

Herfst - Kromme Rijnpad

Herfst langs de Kromme Rijn

 

Bootje - Kromme Rijnpad

Bootje langs de Kromme Rijn

 

Beverweert - Kromme Rijnpad

Kasteel Beverweert

 

Bij Kasteel Beverweerd verlaat de route even de Kromme Rijn, om hem even later 2x te kruisen en een aantal kilometer verder weer te gaan volgen. Tot nu toe liep de route volledig samen met het Utrechtpad. Dit streekpad wandelde ik 2 jaar geleden. Net na Werkhoven, gaat het Kromme Rijnpad een andere kant op. Ik ben verrast door het leuke graspaadje dat de route volgt.

Achter mij doemen dreigende wolken op. Ik zie geen andere wandelaars meer en bedenk me dat ik stevig door moet stappen om Cothen droog te halen. Met een flink tempo wandel ik verder. Er volgt een kort stukje langs een weg, maar al snel gaat de route weer over een pad langs het water. Het laatste stuk van mijn wandeling naar Cothen gaat langs de Oude Kromme Rijn, een dode rivierarm van de Kromme Rijn, die in 1870 werd afgesneden bij de kanalisatie van de rivier.

Wol - Kromme Rijnpad

Schapenwol

 

Brug over de Kromme Rijn - Kromme Rijnpad

Brug over de Kromme Rijn

 

Watertoren - Kromme Rijnpad

Oude Kromme Rijn met de watertoren op de achtergrond

 

In Cothen gaat de route langs kasteel Rhijnestein, een oud roofridderslot. Deze (voor mij laatste) etappe eindigt op de idyllische brink, waar de sfeer van vroeger nog hangt.

Ondanks dat ik niet de hele route heb gelopen, kan ik absoluut beamen dat het Kromme Rijnpad een mooie route is. Het lijkt misschien eentonig om alleen maar langs een rivier te lopen, maar dat is het niet. De afwisselingen in de landschappen maken dit een leuke en mooie route. Binnenkort wandel ik het laatste stuk naar Wijk bij Duurstede ook nog, om echt een compleet beeld te krijgen.

Riet - Kromme Rijnpad

Riet langs de oevers van de Oude Kromme Rijn

 

Wagenspoor - Kromme Rijnpad

Oud wagenspoor naar Kasteel Rhijnestein

 

Kerk Cothen - Kromme Rijnpad

Kerkje aan de Brink in Cothen

 

Wil jij de mooiste route van Utrecht ook wandelen? Kijk hier voor meer informatie over het Kromme Rijnpad.

Waar wandel jij graag in Utrecht?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties
  • Ik heb in september de etappe vanaf de Dom naar Cothen van het Utrechtpad gelopen en ik vond dat misschien wel de leukste etappe, ook omdat het toen een ontzettend mooie nazomerdag was. Voor het voorjaar heb ik het Kromme Rijnpad op de planning staan. Vrijwel hetzelfde stuk maar in een ander jaargetijde.

This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button.