Op pad over het vernieuwde Waterliniepad

Begin maart werd op de Fiets en Wandelbeurs het nieuwe Waterliniepad gepresenteerd. Drie jaar geleden ontstond bij mij het idee om het Waterliniepad te lopen toen ik een wandeling maakte rond Fort Vechten. Want wat een bijzondere bouwwerken zijn dat en wat een rijke geschiedenis gaat daarachter schuil. Na wat speurwerk op internet kwam ik erachter dat het pad vernieuwd ging worden en er geen gids meer was. Het grote wachten begon…

Nu drie jaar later heb ik de compleet vernieuwde gids en kan ik eindelijk op pad! In dit Lange-Afstand-Wandelpad zijn twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en Streekpad Stelling van Amsterdam samengevoegd tot één lange route van 350 kilometer.

Het nieuwe Waterliniepad start in Volendam. Een hele onderneming om er te komen met het openbaar vervoer en als ik in de striemende regen de bus uit stap vraag ik me even af waar ik aan begonnen ben… Gelukkig duurt de bui niet lang en niet veel later loop ik langs de haven van Volendam. Het slechte weer houdt de toeristen binnen, het is lekker rustig op het anders zo drukke en toeristische stuk van Volendam.

Waterliniepad Kerkje in Volendam

Haven Volendam

Markermeer

Het vissersplaatsje Volendam verlaat ik al snel om richting Edam te wandelen. Het Markermeer laat ik hierbij aan mijn rechterhand. In Edam begint de gordel van forten. Samen vormen zij de Stelling van Amsterdam.

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en  1914 en bestaat uit een 135 kilometer lange verdedigingslinie van 42 forten, 4 batterijen en een groot aantal dijken en sluiten op een afstand van 15 tot 20 kilometer rondom Amsterdam.

Dit was de plek waar het leger, de regering en de koning(in) zich terug konden trekken wanneer Nederland aangevallen werd. Met een ingenieus plan werd het land rondom de Stelling van Amsterdam tot kniehoogte onderwater gezet als de vijand te dichtbij kwam. Zo was het te diep voor manschappen om er doorheen te waden en te ondiep voor schepen om er overheen te varen.

Rond 1960 verloor de stelling zijn militaire functie en kregen de forten veelal een andere bestemming. De Stelling van Amsterdam is in 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed gezet vanwege zijn unieke karakter en de bijzondere geschiedenis.

Wandelen langs de Stelling van Amsterdam

In Edam aangekomen kom ik via de vroegere zeesluis bij Fort bij Edam. Verscholen achter de huizen ligt Fort bij Edam. Dit fort werd in 1912 voltooid en moest ervoor zorgen dat Amsterdam beschermd werd tegen aanvallen uit het noorden. Ik lees op het bordje bij de ingang dat het fort erg goed bewaard is gebleven. Vandaag is het fort helaas niet open, maar kom je er op woensdag langs dan kun je het wel bezoeken.

Fort bij Edam langs het Waterliniepad

Brug in Edam

Woonboot in de Purmerringvaart

Ik wandel door, richting het gezellig centrum van Edam. Na Edam volgt een lange dijk langs de Purmerringvaart. Het zonnetje schijnt, maar er staat een pittig windje. Het is erg rustig op de dijk en ik stap stevig door, terwijl er naast mij in het water twee futen indruk op elkaar proberen te maken.

Het tweede fort waar ik langs kom in de Stelling van Amsterdam is nooit afgekomen. Er is helaas ook weinig meer van te zien in het landschap, dus stap ik stevig door, door het langgerekte dorp Kwadijk. Aan het eind van de lange weg door Kwadijk ga ik even van de route af om Fort Benoorden Purmerend te bewonderen. Dit fort is tegenwoordig van een wijnimporteur.

Purmerringdijk

Kwadijk

Fort benoorden Purmerend

De route gaat verder langs de rand van Purmerend, langs de Beemsterringvaart. Even later kom ik nog langs Camping (met Bed & Breakfast) in ’t Fruit waar ik een paar jaar geleden een keer gekampeerd hebt. Deze camping ligt pal aan de route, vlak bij het eindpunt van de eerste etappe. Ideaal wanneer je meerdere dagen op pad wilt.

Een kilometer verderop ligt Fort aan de Nekkerweg in Halfweg, tegenwoordig beter bekend als Fort Resort Beemster. Het fort dat vroeger dienstdeed als gevangenis tijdens de twee Wereldoorlogen, is nu omgetoverd tot een eco-chic wellness resort.

Huisje langs het pad

Narcissen

Fort aan de Nekkerweg

Moe maar voldaan pak ik hier de bus, op naar huis! Het was een mooie etappe. Als fan van onverharde paden, moest ik wel even wennen dat de route 100% verhard is in deze etappe. Ik ben benieuwd hoe dat op de rest van de route is.

Binnenkort reis ik weer af naar Halfweg om de tweede etappe te wandelen naar Krommenie. Dat wordt pas na 15 april, omdat het veer bij Westknollendam dan pas weer vaart. Wil jij het Waterliniepad ook wandelen? Koop dan nu de wandelgids.

Praktische informatie Waterliniepad etappe 1

Route: Waterliniepad LAW 17 – etappe 1
Afstand: 19 kilometer
Startpunt: Marinapark Volendam
Eindpunt: Fort Resort Beemster in Halfweg
Parkeren: Parkeerplaats Marinapark
Openbaar vervoer: Bushalte Marinapark Volendam
Honden: toegestaan
Horeca: Diverse horeca in Volendam en Edam

RustPunt Kwadijk

Fort Resort Beemster

Lees ook:

Bewaar deze wandeling op Pinterest:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Hoi Wanda, leuk om te lezen, mooie foto’s. Ik heb de wandelgids net binnen. Ik ga dit pad met mijn man lopen! Ben benieuwd. We starten in april. Dank je wel voor de tip van het veer. Groetjes, Esther

   • Dag Wanda,
    Vandaag zijn we begonnen aan het Waterliniepad. De eerste etappe zit erop. We zijn geëindigd in Halweg, Zuidoost-Beemster. Nu al zin om weer verder te gaan. Ben jij nog verder gegaan met dit LAW? Die pintjes vind ik wel een dingetje. Nu is volgens de website het Molletjesveer buiten gebruik. Ach, het maakt het deste avontuurlijker.

 • Wat leuk! Ik woon vlakbij het Fort Vijfhuizen dus ga me zeker eens hierin verdiepen!

 • Hoi Wanda

  Leuk verhaal en mooie foto’s.
  Wij hebben de gids net gekocht om het pad te gaan lopen, lijkt ons heel mooi.
  Ik heb een opmerking, fort resort Beemster is niet in Halfweg, maar in de mooie polder Beemster.