Wandelen over het Voetstappenpad rond Hilversum

Het is vier jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kom met het Voetstappenpad. Ik wandelde toen samen met mijn zoon de NS Wandeling Landgoed Groeneveld van station Baarn naar station Hilversum Media Park. Onderweg zagen we grote stenen blokken met een voetstap er op. Mijn interesse was gewekt. Eenmaal thuis ben ik online gaan zoeken naar de herkomst van deze bijzonder vormgegeven blokken.

 

Een Hilversums wandelpad met geschiedenis

Het was in 1938 dat het Gooische Hotelplan besluit dat er meer fiets- en wandelpaden moeten komen om het Gooi aantrekkelijker te maken voor toeristen. Hierop besluit de gemeente Hilversum een wandelpad aan te leggen. Samen met het Goois Natuurreservaat wordt een onverhard, gemarkeerd pad ontwikkeld waar de wandelaar het gevoel moet hebben “door bosch en heide te zwerven”.

Markering Voetstappenpad

Foto: Ploni Klein

Met subsidie van de overheid worden 12 jeugdige werklozen aan het werk gezet om de betonnen wegwijzers met blote-voetafdruk te maken. In november 1940, in de beginperiode van de bezetting, is het pad klaar. Door de oorlog is het pad nooit officieel geopend en het pad raakt in de vergetelheid.

In 1997 is het pad ter gelegenheid van het 65-jarige bestaan van Stichting Gooisch Natuurreservaat, op initiatief van de IVN, zo getrouw mogelijk gereconstrueerd. De route is opnieuw uitgezet en verdwenen markeringen zijn bij gemaakt en teruggezet.

 

25 kilometer Voetstappenpad

20 jaar na de reconstructie is het Voetstappenpad nog steeds een veel bewandelde wandelroute rond Hilversum. Met 25 kilometer is het een flinke rondwandeling. Op de route zijn diverse op- en afstappunten waardoor je er ook voor kunt kiezen een gedeelte van het pad te wandelen. De route is goed gemarkeerd. Naast de stenen markering zijn er ter ondersteuning ook stickers aangebracht met de blote-voetstap.

Ter ere van mijn 4e blog-verjaardag wandel ik samen met een groep lezers het gedeelte van station Hilversum Media Park naar station Hollandsche Rading, een afstand van 15 kilometer. Vanaf het station wandel je een klein stuk door een woonwijk langs het spoor om op de Bussummerheide de route op te pakken. Ondanks dat de bloei van de heide al op zijn retour is, kijken we toch nog uit over een prachtige paarse zee. Iets verderop staat een groepje Schotse Hooglanders te grazen. Zij zorgen ervoor dat de heide niet overwoekerd wordt door jonge boompjes en gras.

 

Voetstappenpad wandelen

 

Voetstappenpad wandelen F

Foto: Ferry van Boxtel

 

De Bussumerheide loopt over in de Westerheide en later de Zuiderheide. Hier zie je een aantal rechte zandpaden die allemaal naar één punt lopen, de doodwegen. Deze wegen lopen vanuit de omliggende dorpen naar het Sint Janskerkhof. Aangenomen wordt dat deze in de vroege middeleeuwen of misschien zelfs wel eerder zijn ontstaan. We wandelen over één van deze doodwegen richting La Place waar we genieten van een lekkere versnapering ter ere van mijn verjaardag. Ik word verrast met kaartjes en cadeautjes, zo lief!

Gezien de tijd steken we iets van de route  af om weer op het Voetstappenpad te komen. Dit maakt de route niet minder mooi, want ook hier lopen we over de bloeiende heide heen en tussen verschillende grafheuvels door. Na prachtige kilometers over de heide te hebben gelopen, duiken we het bos in. Rechts van ons ligt het Laarder Wasmeer, een beschermd natuurgebied dat je alleen met een gids mag betreden. Van meeloper Ferry begrijp ik dat dit echt de moeite waard is, het is een prachtig gebied met veel watervogels.

 

Hilversumse Wasmeer Voetstappenpad

 

Koraalzwam voetstappenpad

 

Via mooie bospaden vinden we onze weg. Hier vind je nog een oude Leeuwenpaal, samen met 21 andere palen gaven deze vroeger de grens aan tussen het grafelijke Holland en het bisschoppelijke Sticht. Bij het Hilversumse Wasmeer steek ik met twee meelopers even af van de route om van het uitzicht te genieten voor we de laatste kilometers naar Hollandsche Rading wandelen. Links en rechts zien we honderden paddenstoelen staan, de herfst is in aantocht!

Aangekomen in Hollandsche Rading gaat een ieder weer zijn eigen weg. Met een aantal van de meelopers strijk ik nog even neer op het terras bij Perron Peet, een aanrader voor een heerlijk taartje! Het was weer erg leuk om met een groep lezers te wandelen, dank iedereen!

15 kilometer Voetstappenpad hebben mij nieuwsgierig gemaakt naar de andere 10 kilometer. Volgend jaar als de heide weer in bloei staat ga ik weer op pad!

Wil jij deze mooie wandeling rond Hilversum ook maken? Bestel het boekje van het Voetstappenpad hier.

 

Praktische informatie

Wandelroute: Voetstappenpad Hilversum
Afstand: 25 kilometer
Start- en eindpunt: Station Hilversum Mediapark
Bereikbaarheid OV & gratis parkeren in de wijk bij het station
Honden: Aangelijnd toegestaan
Horeca: Op diverse punten op de route

 

Headerfoto: Ivonne van myfootprints.nl

 

Meer lezen over wandelen in de buurt van Hilversum? Bekijk dan ook deze blogs:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Was een prachtige wandeling. 15 km lang puur genieten ( en het hoofd leeg lopen)

  • Dag Wanda, wat een mooie wandeling met fraaie foto’s! Wij wandelden daar vorige week en konden we genieten van de heide in bloei. Fantastische taart hebben ze bij Perron Peet. Groeten Vera

  • Zo leuk dat jij voor je verjaardag bent gaan wandelen met lezers! Interessant om de geschiedenis achter het pad te lezen, soms trekt de mooie natuur al je aandacht waardoor je deze kant soms wel eens vergeeet.

  • Ik reed er toevallig vorige week langs! Het was dat mijn dochter geen geduld had en naar Oud-Valkeveen wilde 😉 Maar ik had er graag wat insta’s gemaakt! Leuk om digitaal even met jou mee te wandelen!

  • Heerlijk! Lekker wandelen in de natuur! Ziet er mooi uit. 15 km is ook nog te doen….25 is al best veel vind ik ? Deze route ga ik onthouden!

  • Wat leuk dat je dit bent gaan doen met je lezers. Ik had nog nooit van deze wandeling gehoord. En nog gefeliciteerd met je blogverjaardag! ?

  • Wat een heerlijke wandeling in de natuur. En 15 km is heel goed te doen, ik ga deze zeker onthouden!